divendres, 26 de març del 2010

DIJOUS DE L'AIGUA; L'AGRICULTURA ECOLÒGICA DE L'ARRÒS













"VOLÍEM DEMOSTRAR QUE L'AGRICULTURA ECOLÒGICA DE L'ARRÒS ERA VIABLE I HO ESTEM DEMOSTRANT"
.

Aquesta va ser una de les frases que el biòleg Ignasi Ripoll i membre de SEO/Birdlife va remarcar ahir als Dijous de l'Aigua davant la presència d'una dotzena de persones. Ripoll va fer un repàs tant de l'entitat de la que ell és membre, SEO/Birdlife, com de l'empresa que es va crear al 2001 a Terres d el'Ebre, Riet Vell S.A., així com la relació que té l'agricultura de l'arròs al Delta de l'Ebre i l'ecosistema on hi conflueixen.

Es van recordar els primers passos en la voluntat de canviar el sistema de conreu de l'arròs del mètode convencional al sistema "agroambiental". "Va ser la nostra entitat qui va proposar d'executar una sèrie de mesures i d'accions per a passar d'un conreu "convencional" amb un ús excessiu d'herbicides, pesticides i amb pràctiques que no respectaven els fluxos naturals de les aus i avui en dia, aquest mètode és l'utilitzat arreu del Delta de l'Ebre". Aquest petits canvis que van començar a aplicar-se l'any 1996 ha dut a la duplicació del nombre d'aus al Delta de l'Ebre passant de les 140.000 a les més de 300.000 actuals.

El darrer pas que Riet Vell vol demostrar, des de que el 1997 inicià un Projecte Life per a establir les bases per a un correu ecològic de l'arròs, és la viabilitat econòmica d'aquesta manera de cultivar l'arròs. Així, després de més de 10 anys fent proves amb èxits i fracassos, els resultats són més que positius. "Les tones d'arròs per hectàrea ja són gairebé les mateixes que a les altres finques i el preu que té l'arròs ecològic actualment fa del tot viable aquest cultiu sense necessitats d'ajudes econòmiques". Si bé ara només hi ha 60 hectàrees en cultiu ecològic al Delta, s'espera que ben aviat la pagesia s'hi comenci a implicar perquè poc a poc la Unió Europea deixarà de donar les ajudes econòmiques i els camps d'arròs hauran de ser rendibles amb l'incorporació d'un valor afegit que ara per ara encara no tenen.

Finalment, i com a dada curiosa, el cultiu ecològic faria incrementar progressivament el nombre de pagesos en el cultiu, podent-se fins i tot triplicar les aproximadament 500 persones que avui en dia cultiven les 20.000 hectàrees d'arrossars. Aquestes 1000 o 1500 persones més en una activitat que no és pot deslocalitzar a altres parts del món, seria una molt bona notícia per al territori tant per a l'ecosistema, com per a la gent que hi viu. Realment una proposta a tindre en compte en els temps que vivim.

Tortosa, 26 de març de 2010.

dimecres, 24 de març del 2010

DIJOUS DE L'AIGUA





DIJOUS DE L'AIGUA

Demà dijous 25 de març a les 19h tornen els Dijous de l'Aigua a la Casa de l'Aigua. En aquesta ocasió ens acompanyarà Ignasi Ripoll, biòleg i responsable de SEO/Birdlife a les Terres de l'Ebre que ens parlarà de "L'agricultura ecològica de l'arròs i al conservació de les aus del Delta de l'Ebre". Vine a la Casa a conèixer aquesta iniciativa a aquestes Terres. Després tindrem una mica mica de pica-pica per a comentar la jugada!!! Anima't a vindre!!

L’arròs es cultiva d’acord amb la normativa d’AGRICULTURA ECOLÒGICA en una finca de 52 ha, propietat de SEO/BirdLife i habilitada com a reserva ornitològica, i en dues petites parcel·les més arrendades per Riet Vell. Totes elles es localitzen al mateix Delta de l’Ebre. Ocasionalment Riet Vell compra també arròs a d’altres productors ecològics, però sempre de finques situades dins el mateix espai natural.

El Delta de l’Ebre és una de les zones humides més importants d’Europa i un àrea crítica per a la supervivència de moltes espècies d’aus amenaçades. La combinació de llacunes, canyissars, platges, badies i arrossars confereix al Delta una gran diversitat d’ambients que possibiliten aquesta riquesa biològica.

El cultiu de l’arròs, i especialment el cultiu ecològic, és un element clau d’aquest ecosistema i d’ell depèn la supervivència de moltes espècies com el martinet ros, la polla blava, la gavina corsa, l’agró roig o el fumarell carablanc.

Més informació a: http://www.rietvell.com/catalan/index.html

diumenge, 21 de març del 2010

LA SETMANA DE L'AIGUA I LA CASA DE L'AIGUA

LA SETMANA DE L'AIGUA I LA CASA DE L'AIGUA

La setmana de l'Aigua continua avançant i si dissabte una quinzena de persones van recollir més de 200 kg de brossa de la platja de Xiquina, diumenge una cinquantena d'activistes de la PDE van atansar-se a la badia del Fangar per a reivindicar uns cabals ambientals per al conservació d'uns espais tant fràgils i singulars com són les badies. Però la setmana arriba a la meitat dels seus actes i avui dilluns 22 de març, Dia Mundial de l'Aigua, la Casa de l'Aigua i la PDE organitzen una xerrada que porta per títol:“La nova cultura de l’aigua i el territori”, càrrec de Germán Bastida, membre de la Fundació Nova Cultura de l'Aigua i Manolo Tomàs, portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre.

Amb ells dos repassarem els cinc anys de Casa de l'Aigua. Cinc anys de Nova Cultura i Territori, de moviment social i moviment científic, una relació que va començar a caminar amb la Fundació Nova cultura de l'Aigua i que continua al nostre Territori cinc anys després . Després d'aquest temps, com estan els fonaments de la Nova Cultura de l'Aigua? Quin és el missatge que ha captat el Territori? Totes aquestes preguntes i moltes més es respondran aquesta tarda, a les 19h a la Casa de l'Aigua. Després tindrem pica-pica.

Us hi esperem!!!

dilluns, 15 de març del 2010

A TORTOSA: FEM DISSABTE!!! DISSABTE 20 DE MARÇ A LES 10H A LA XIQUINA

A TORTOSA: FEM DISSABTE!!!

Molt bones a tothom!!!
La Casa de l'Aigua amb coordinació amb Gubiana dels Ports, Graëllsia i Beniemocions i la col·laboració de l'Ajuntament de Tortosa, organitzem un dissabte participatiu i reivindicatiu. Així, aquest dissabte 20 de març amb coordinació amb el Projecte Rius de l'Associació Hàbitats, 35 municipis de Catalunya netejaran parts dels seus espais fluvials.

Per aquest any 2010 Tortosa netejarà uns dels espais fluvials més coneguts i característics, la platja de la Xiquina. El punt de trobada serà a les 10h a la part final del Pavelló Firal on us facilitarem un parell de guants i bosses de plàstic industrial. A mig matí farem un petit pica-pica per a recuperar forces i agrair-vos la vostra col·laboració i el vostre compromís amb lo nostre riu Ebre i la seva qualitat.

Així és que no ho dubteu i porteu a la família i a les amistats a gaudir d'un matí festiu a la vora del riu i també prendre consciència de quin estat té de primera mà.

Us hi esperem!!!

Casa de l'Aigua

dimecres, 10 de març del 2010







ELS TERMINIS DE LA DIRECTIVA MARC DE L'AIGUA
Avui ens ha arribat a la Casa de l'Aigua una notícia que ha de fer reflexionar a tothom. El proper 22 de març, l'Estat Espanyol hauria d'entregar a la Comissió Europea els Plans de Conca com el de l'Ebre, que vindria a ser el Pla Hidrològic de l'Ebre. Pel que sembla, l'endarreriment és vist per la Comissió Europea com a "considerable" però el problema, lluny de tenir una solució imminent, sembla que no millorarà per l'endarreriment en la majoria dels Plans de Conca de l'Estat.

Per sort, sembla que la Comissió té la voluntat de seguir de ben aprop el cas de l'Ebre amb l'objectiu d'assegurar-se que les autoritat espanyoles compleixen les seves obligacions. Així, un cop s'aproben els plans de gestió de les conques hidrogràfiques, la Comissió avaluarà el seu contingut per a garantir que acompeleixen els requisits de la Directiva Marc de l'Aigua.

La Comissió Europea vetllarà perquè es compleixi el cabal mínim de l’Ebre
  • Esquerra arrenca el compromís explícit de la Comissió Europea en defensa del tram final de l’Ebre
  • En una resposta parlamentària a l’eurodiputat Oriol Junqueras, la Comissió també assenyala que el cabal mínim no es pot fixar com el sobrant de les concessions d’aigua
Estrasburg, 10 de març del 2010. La Comissió Europea ha afirmat en resposta a una pregunta parlamentària de l’eurodiputat d’Esquerra, Oriol Junqueras, que seguirà de prop el pla de conca de l’Ebre, per assegurar-se que el Govern espanyol compleixi el cabal mínim del riu. Segons la institució europea, establir un cabal mínim és imprescindible pel bon estat de les aigües superficials i el medi ambient. La Comissió també sosté que el pla de conca ha d’incloure mesures complementàries per protegir l’hàbitat i les espècies del Delta de l’Ebre, atès que és un lloc d’importància comunitària pel medi.

‘Si el Govern espanyol vol fixar el cabal mínim de l’Ebre d’acord amb els sobrants de les concessions d’aigua riu amunt tindrà problemes greus a Europa, perquè no garantirà un cabal suficient pel tram final’
, ha explicat Junqueras.

Segons la Directiva Marc de l’Aigua, els plans de conca han de començar determinant amb metodologia científica el cabal mínim necessari per mantenir el bon estat ecològic dels diversos trams fluvials, i només després es poden atorgar noves concessions. Per contra, el pla de conca de l’Ebre pretén atendre els compromisos de noves concessions abans de determinar el cabal mínim del tram inferior del riu.

La Comissió Europea afirma establir el cabal mínim com el restant de les concessions d’aigua incompliria molt probablement la Directiva Marc de l’Aigua.
‘Fins ara l’únic estudi rigorós i científic que assegura un cabal mínim que garanteixi el futur de l’Ebre és el de la Comissió per la Sostenibilitat, però el nou pla de conca sembla que no el té en compte. A Esquerra continuarem defensant els estudis científics davant les institucions europees’, ha afirmat l’eurodiputat republicà.
El retard de l’Estat espanyol

D’altra banda, la Comissió Europea recalca que el Govern espanyol hauria d’haver publicat el pla de conca de l’Ebre per a la consulta pública abans del desembre del 2008, i no ho ha fet. En aquest sentit, la Comissió assenyala que l’Estat espanyol acumula un ‘retard considerable’ en l’aplicació de la Directiva Marc de l’Aigua.

dijous, 4 de març del 2010

AIGUA POTABLE PER A REGAR CARRERS?

"Tarragona utiliza agua potable para regar y limpiar las calles"

El passat dilluns 1 de març, la notícia amb el titular que aquí s'adjunta, apareixia a un conegut diari força llegit a les Terres de l'Ebre. Adjunt us hi deixem l'enllaç perquè el pugueu llegir fil per randa.

http://www.diaridetarragona.com/tarragona/040743/tarragona/utiliza/agua/potable/regar/limpiar/calles

Alguns mitjans de comunicació i persones a títol individual ens han preguntat com és possible que la ciutat de Tarragona utilitzi aquest tipus d'aigua per a regar els seus carrers, entre moltes altres preguntes.

La nostra resposta és que el que passa a Tarragona, passa a desenes d'altres ciutats del País. Aquest titular, fa 20 anys no hagués donat ni fred ni calor però a l'any 2010, les coses han canviat molt i per tant hem de canviar amb elles.

A nivell econòmic, potabilitzar l'aigua és molt costós per moltes raons i per tant encara l'hem d'apreciar més. Per si no fos poc, s'ha de recordar que una part de l'aigua que les comarques del Camp de Tarragona utilitzen, ve del riu Ebre a través del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) i per tant aquests costos encara són una mica més elevats.

A nivell quantitatiu, 18 milions de litres l'any, segons diu el titular, que per fer-nos una idea seria el consum en un any d'unes 250-300 persones. No és cap fet extraordinàriament greu a nivell de quantitat d'aigua però si que preocupa més la qualitat d'aigua utilitzada (ens la podríem veure nosaltres) i la seva possible procedència (de prop de 90km de distància).

És per això que s'ha d'encoratjar als ajuntaments no només del Camp de Tarragona sinó de tot el País a que comencen a utilitzar aigües provinents de plantes de tractament o simplement les aigües de pluja que es poden emmagatzemar en grans dipòsits. Totes les propostes són costoses econòmicament però s'ha de començar a posar fil a l'agulla, donar un primer pas sinó continuarem amb dinàmiques i idees del passat que ens han portat a pensar que l'aigua és un bé escàs, i no ho és. Som nosaltres amb la nostra forma d'actuar que l'hem fet escàs però l'aigua que tenim és la que tenim i hem de fer mans i mànigues per a gestionar-la amb una visió Nova, del segle XXI, com algú diria, i no com es feia al segle XIX.

Part de la Nova Cultura de l'Aigua consisteix amb el que hem exposat més amunt i per tant hem de donar a cada utilitat, l'aigua que sigui necessària i ara que ja sabem que a part de l'aigua potable o de boca també en podem tenir de "grisa", fem-ne l'ús més adient.


Ass. Casa de l'Aigua