dijous, 4 de novembre del 2010

Tortosa inicia la millora d'un tram d'espai fluvial de l'Ebre al pas per la ciutat

El projecte preveu la restauració ambiental i paisatgística del marge esquerre, el més degradat per l'erosió del riu

L'Ajuntament de Tortosa ha començat els treballs de millora ambiental i paisatgística de la façana fluvial del marge esquerre del riu Ebre. L'actuació s'està fent en un tram de 460 metres, els que separen el pont de l'Estat del pont del ferrocarril. Es tracta d'un projecte basat en tècniques de bioenginyeria que, entre d'altres, té per objectiu potenciar el desenvolupament de les comunitats vegetals pròpies de les riberes fluvials, controlar els processos erosius, estabilitzar els talussos i fer modificacions topogràfiques per tal d'afavorir la dinàmica natural del riu Ebre. Els treballs s'han dividit en diferents trams, d'acord amb les especificitats de cada sector, ja que hi ha una part important amb mur de contenció i l'altra és talús de terra. Ahir al matí va fer una visita d'obres el regidor de Medi Ambient, Valentí Marín, acompanyat del tècnic municipal Ernest Valls i l'enginyer Albert Sorolla, autor del projecte, i dels representants de l'empresa adjudicatària de l'obra, Urbaser, que és la mateixa que ha fet la rehabilitació del parc municipal.

El projecte consisteix en la revegetació de tota la façana fluvial amb una desena de plantes autòctones de la conca de l'Ebre acostumades al règim de cabals d'un riu mediterrani com l'Ebre. El responsable del projecte ha explicat que les plantes tenen una doble missió, d'una banda millorar paisatgísticament tota la riba de riu i de l'altra frenar el procés erosiu que pateix aquest tram i que al cap del temps podria crear problemes a l'estructura del passeig que hi ha a la part superior. Quant a la resistència de la la nova vegetació a les periòdiques avingudes de l'Ebre, Albert Sorolla ha afegit que els estudis hidràulics realitzats prèviament garanteixen la resistència de les plantes davant de futures riuades

Els treballs obliguen a posar més de 800 m3 de terra per reduir els pendents dels talussos i facilitar la revegetació. El regidor de Medi Ambient ha tingut interès a destacar que aquesta és una "actuació tova, mediambientalment correcta i respectuosa amb el riu". Marín també ha recordat que la millora d'aquest tram de riu enllaçarà amb els treballs de prolongació de la via verda, que ha de fer el Ministeri de Medi Ambient, i de continuació del carril bici per la vora del riu fins al pont del Mil·lenari.

Aquest projecte té un cost de 103.157 euros que es finança amb càrrec al Fondo Estatal para el Empleo y la Sostenibilidad Local. Cal destacar que el projecte fou suggerit des de la direcció de la Casa de l'Aigua l'any passat, i estem contents de que es tiri endavant.

2 comentaris:

  1. Doncs tinc que comentar que m'he donat dues passejades, abans, i després de l'avinguda "anti-algues".
    El primer cop, vist des de dalt la barana, em va semblar força adient el mètode emprat de les fileres de diferents plantes, no soc expert en et tema, però, si interessat per tot el que es faci al riu.
    Avui, l'endemà de l'avingudeta, pos aguantava força bé la tendra plantada. Això si, algues per tot arreu. Fins i tot fent de mantell per sobre les boves. No costarà gaire netejar-ho.
    Espero que ho hagin encertat de ple. Dies tindrem per comprovar-ho.

    ResponElimina
  2. Nosaltres esperem que la iniciativa funcionarà. Estan assessorats per una empresa important del sector, especialitzada en aquests temes, i que han treballat per tota Europa. A més, l'empresa fou recomanada des de l'antiga direcció de la Casa de l'Aigua, així que segur que sortirà bé!

    ResponElimina