Els representants dels grups ecologistes i moviments socials de la Conca, dels que forma part la Plataforma en Defensa de l’Ebre, han votat en contra d’aquest informe ja que no respon a aquests objectius. Els ETIs segueixen aplicant en gran mesura, el vell model de repartiment de l’aigua de la conca, on prevaleixen les demandes sense tenir en compte l’aigua existent real i el canvi de normatives.
El punt clau del nou Pla i dels documents previs, és la determinació de cabals ambientals, que tal com diu la reglamentació hidrològica, és una restricció prèvia a l’assignació de recursos. Els cabals ambientals són necessaris en tots els rius per evitar el seu deteriorament i millorar el seu estat, objectius tots dos de la DMA, norma europea d’obligat compliment per totes les administracions de l’estat espanyol, incloses les autonòmiques. Tanmateix una cosa tan obvia és contínuament oblidada, especialment pels representants autonòmics, més preocupats per les quotes de repartiment de l’aigua i dels vots, que per complir les lleis, tot això amb el consentiment de la Confederació i l’administració central.
En el període d’al·legacions a més s’ha incorporat més propostes d’usos i regulacions no valorats ni justificats, mentre la proposta de cabals ambientals per al tram baix de l’Ebre ni tan sols apareix citat. La Confederació actua com si aquesta no existís, tot i que el president anterior estava present en el moment de la seva aprovació i posteriorment tan el govern català com la Plataforma en defensa de l’Ebre l’han fet arribat en varies ocasions. Aquest menyspreu sistemàtic a l’únic document de cabals ambientals per al Delta que ha sortit a la llum pública, contrasta en la repetició continuada dins de les ETIs, de la reserva de 6.500 hm3 exclusiva per a Aragó.
Durant la reunió d’ahir es va fer arribar als assistents un esborrany del Pla de Conca, tot i que no és el definitiu ja que falten incorporar les propostes de cabals ambientals per a l’eix de l’Ebre i especialment per al Segre i al Delta. Curiosament s’espera arribar a acords amb totes les comunitats, especialment la catalana en els propers dos mesos. Cal recordar que el proper mes tenen lloc eleccions autonòmiques a Catalunya i que les enquestes donen un possible canvi de govern.
Voldran esperar al canvi de govern per a negociar a la baixa els cabals del Delta i menysprear tots els treballs fets durant els darrers anys?
Plataforma en Defensa de l'Ebre
Pel que dieu, entenc que només els grups socio-ecologistes hi van votar en contra.
ResponEliminaAixo vol dir que els representants de la Generalitat van votar a favor d'un document que no inclou cap cabal minim, cosa que el Parlament va dir que defensaria?
I l'alcalde de Tortosa, sabeu que va votar i en nom de quina entitat votava?
Exacte, només els ecologistes van votar en contra.
ResponEliminaPel què fa a la Generalitat i Ajuntament de Tortosa, no sabem massa bé que van votar, però t'ho demanarem i ho farem saber!