dimecres, 10 de març del 2010







ELS TERMINIS DE LA DIRECTIVA MARC DE L'AIGUA
Avui ens ha arribat a la Casa de l'Aigua una notícia que ha de fer reflexionar a tothom. El proper 22 de març, l'Estat Espanyol hauria d'entregar a la Comissió Europea els Plans de Conca com el de l'Ebre, que vindria a ser el Pla Hidrològic de l'Ebre. Pel que sembla, l'endarreriment és vist per la Comissió Europea com a "considerable" però el problema, lluny de tenir una solució imminent, sembla que no millorarà per l'endarreriment en la majoria dels Plans de Conca de l'Estat.

Per sort, sembla que la Comissió té la voluntat de seguir de ben aprop el cas de l'Ebre amb l'objectiu d'assegurar-se que les autoritat espanyoles compleixen les seves obligacions. Així, un cop s'aproben els plans de gestió de les conques hidrogràfiques, la Comissió avaluarà el seu contingut per a garantir que acompeleixen els requisits de la Directiva Marc de l'Aigua.

La Comissió Europea vetllarà perquè es compleixi el cabal mínim de l’Ebre
  • Esquerra arrenca el compromís explícit de la Comissió Europea en defensa del tram final de l’Ebre
  • En una resposta parlamentària a l’eurodiputat Oriol Junqueras, la Comissió també assenyala que el cabal mínim no es pot fixar com el sobrant de les concessions d’aigua
Estrasburg, 10 de març del 2010. La Comissió Europea ha afirmat en resposta a una pregunta parlamentària de l’eurodiputat d’Esquerra, Oriol Junqueras, que seguirà de prop el pla de conca de l’Ebre, per assegurar-se que el Govern espanyol compleixi el cabal mínim del riu. Segons la institució europea, establir un cabal mínim és imprescindible pel bon estat de les aigües superficials i el medi ambient. La Comissió també sosté que el pla de conca ha d’incloure mesures complementàries per protegir l’hàbitat i les espècies del Delta de l’Ebre, atès que és un lloc d’importància comunitària pel medi.

‘Si el Govern espanyol vol fixar el cabal mínim de l’Ebre d’acord amb els sobrants de les concessions d’aigua riu amunt tindrà problemes greus a Europa, perquè no garantirà un cabal suficient pel tram final’
, ha explicat Junqueras.

Segons la Directiva Marc de l’Aigua, els plans de conca han de començar determinant amb metodologia científica el cabal mínim necessari per mantenir el bon estat ecològic dels diversos trams fluvials, i només després es poden atorgar noves concessions. Per contra, el pla de conca de l’Ebre pretén atendre els compromisos de noves concessions abans de determinar el cabal mínim del tram inferior del riu.

La Comissió Europea afirma establir el cabal mínim com el restant de les concessions d’aigua incompliria molt probablement la Directiva Marc de l’Aigua.
‘Fins ara l’únic estudi rigorós i científic que assegura un cabal mínim que garanteixi el futur de l’Ebre és el de la Comissió per la Sostenibilitat, però el nou pla de conca sembla que no el té en compte. A Esquerra continuarem defensant els estudis científics davant les institucions europees’, ha afirmat l’eurodiputat republicà.
El retard de l’Estat espanyol

D’altra banda, la Comissió Europea recalca que el Govern espanyol hauria d’haver publicat el pla de conca de l’Ebre per a la consulta pública abans del desembre del 2008, i no ho ha fet. En aquest sentit, la Comissió assenyala que l’Estat espanyol acumula un ‘retard considerable’ en l’aplicació de la Directiva Marc de l’Aigua.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada