dijous, 22 de setembre de 2011

Jordi Prats, biòleg i voluntari nostre, presenta la seva tesi doctoral sobre la temperatura de l'Ebre

El biòleg i voluntari de la Casa de l'Aigua, Jordi Prats, presenta la seva tesi doctoral que porta per títol "El règim tèrmic del tram inferior de l'Ebre i les seues alteracions". Se farà el 27 de setembre a les 11.30hores, a l'Aula 002 de l'Edifici C-1 del Campus Nord de la UPC.
Ja vam conèixer una mica la trajectòria del seu treball a la conferència que va donar a la primavera a la Casa de l'Aigua, però ara és l'exposició del treball complet.

Si voleu saber una mica més de què va, aquí teniu el resum de la tesi:

"En aquesta tesi s’estudia el règim tèrmic del tram inferior del riu Ebre, entre Escatrón i Miravet, a diferents escales temporals, així com les alteracions causades pel sistema d’embassaments de Mequinensa, Riba-roja i Flixi per la central nuclear d’Ascó.

L’anàlisi del comportament tèrmic del riu Ebre en l’àrea d’estudi es realitza a partir de l’examen de mesures de la temperatura i del nivell de l’aigua realitzades in situ, de la reconstrucció d’una sèrie de temperatura mitjana anual a partir de dades històriques de temperatura i mitjançant un model físic que té en compte els processos de transport i intercanvi de calor entre l’aigua del riu i el medi.Per la seua importància per a la modelització del comportament tèrmic del riu,també es realitza un estudi del comportament hidràulic del riu Ebre aigües avall del sistema d’embassaments. D’altra banda, a causa de la seua influència aigües avall, es dóna especial importància a l’estudi del comportament hidrodinàmic de l’embassament de Riba-roja, mitjançant el model DYRESM.


Els resultats dels treballs mostren un augment de la temperatura mitjana anual a Escatrón de 2,3 ºC en el període 1955-2000, així com un efecte estacional del sistema d’embassaments i un augment de la temperatura de l’aigua causat perla central nuclear d’Ascó de 3 ºC en mitjana. Durant la primavera i estiu les alteracions de la nuclear i dels embassaments són de signe contrari i aproximadament s’anul·len; durant la tardor i hivern, ambdues alteracions se sumen. A més, els embassaments causen una disminució de la variabilitat tèrmica diària, mentre que la interacció entre el vessament tèrmic de la central nuclear i les oscil·lacions diàries del cabal produïdes pels embassaments dóna lloc a canvis bruscos de la temperatura de l’aigua. A mesura que l’aigua discorre riu avall la seua temperatura s’aproxima a la temperatura de l’estat estacionari, si bé la distància de recuperació pot ser de centenars de quilòmetres d’acord amb els resultats de la modelització depenent de la intensitat de l’alteració, del cabal i de les condicions meteorològiques."

Des de la Junta Directiva i el grup de voluntàries i voluntaris de la Casa de l'Aigua, li desitgem molta sort! Sortirà molt bé segur!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada